PRANJE, SUŠENJE IN VZDRŽEVANJE

Kaj naredimo, ko dobimo paket pralnih pleničk Mala Ritka?

POZOR! Pleničke pred prvo rabo vsaj 3 krat operite in posušite na zraku, a dobijo pravo vpojnost. Vse skupaj operite prvič na  40˚C s pralnim praškom, nato še dvakrat lahko tudi na nižji temperaturi in brez detergenta. Vmes jih posušite in postopek ponovite. Sedaj so pripravljene in že čakajo vašo malo ritko J.

Na koliko stopinjah peremo pralne plenice in vložke?

Izdelke iz PUL-a peremo na 40˚C, ker je PUL je premazan s posebnim vodoodpornim premazom proti puščanju in le tako boste poskrbeli za dolgo življenjsko dobo vaših pleničk. Če vas skrbi, da se pri 40˚C ne bi dobro oprale, svetujemo, da jih na dojenčka namestite tako, da vložka ne ustavite v žep ampak direktno na plenico (poglejte nameščanje plenice v zavihku o nameščanju pleničk). Tako lahko vložke perete na 60˚C, plenico pa na 40˚C. Po želji lahko enkrat na mesec ali po potrebi dodate tudi sredstvo za dezinfekcijo perila, ki učinkuje že pri 20˚C (več o tem v zavihku o detergentu in pralni rutini).

Vložke peremo na 40˚C, lahko pa tudi na 60˚C, če so zelo umazani. Priporočamo, da si ustvarite svojo pralno rutino, ki vam bo ustrezala in s katero boste le najbolje poskrbeli za dolgo življenjsko dobo pleničk. Naša predlagana pralna rutina je opisana spodaj. Nič seveda ne bo narobe, če je boste priredili po svoje glede na potrebe vaše male ritke J.

Kako shranjujemo že rabljene in mokre plenice?

Plenice in vložke obvezno peremo na 2-3 dni. S tem preprečimo rast bakterij in plesni ter poskrbimo za daljšo življenjsko dobo. Svetujemo, da jih shranjujete v zračnem košu za perilo (lahko plastičen, pleten,…). Če vas moti vonj potem lahko imate tudi zaprto vedro, vendar v tem primeru jih operite na 2 dni. Proti širjenju vonjav lahko v dno vedra stresete žličko sode bikarbone. Če imate možnost jih lahko tudi obesite na balkon ali pa recimo v klet na dodatno stojalo za perilo, kjer boste imeli samo umazane pleničke in vložke. Sami se odločite, kakšna rutina shranjevanja vam najbolj ustreza in je najbolj priročna za vašo družino in seveda velikost vašega stanovanja J.

Kateri detergent uporabimo in kako peremo?

Pleničke in vložke peremo na 40˚C (vložke po potrebi lahko tudi na 60˚C), najdaljši program za bombaž, s predpranjem in priporočljivo tudi dodatnim izpiranjem, centrifugo lahko po želji zmanjšate na 800rph (tudi s tem podaljšate življenjsko dobo PUL-a ter pleničke – šivov, ježkov, pritiskačev,… ).

Peremo s pralnim praškom in BREZ mehčalca (mehčalec ni prijazen do kože dojenčkov ter znatno zmanjša vpojnost materialov), BREZ belila ali kisa.

Priporočamo pralni prašek v prahu npr. Denkmit Ultra Sensitive (iz DM-a) za bolj občutljive ritke, če pa vaš dojenček ni zelo občutljiv, lahko izberete katerikoli Sensitive prašek (Ariel,, Persil, ….). Z dodatnim splaknjevanjem boste vse ostanke v vsakem primeru izprali. Če ste pristaš bolj naravnega pranja, se je v našem primeru zelo dobro obnesel Frosh (najbolj so se nam oprale s Frosh modrim). Verjamemo, da obstajajo še drugi praški, ki so ravno tako super za pranje pleničk.

Po želji lahko včasih dodate tudi sredstvo za dezinfekcijo perila, ki učinkuje že pri 20˚C, tako ne bo skrbi, da bi bile pleničke premalo oprane pri 40˚C. Mi smo poskusili Denkmit Sensitive sredstvo za dezinfekcijo perila (DM) ter Sanytol (Spar, Mercator,…). Oba sta se odlično obnesla in jih priporočamo. Vendar pa vsa ta sredstva lahko (če pretiravamo seveda) dolgoročno slabo delujejo na nepremočljivo vrhnjo plast.

Kaj svetujemo pri nakupu pralnega praška?

Prepričajte se, da pralni prašek ni narejen na osnovi olja (kot so npr. domači detergenti z marsejskim milom). Olje naredi čez blago film, ki tekočino odbija in posledično plenička ne vpija. Ravno tako svetujemo, da perete s pralnim praškom in ne tekočim detergentom, saj le-ta vsebuje sredstva proti strjevanju, ki zmanjšujejo vpojnost. 

Svetovana pralna rutina za daljšo življenjsko dobo pleničk

Samo polulane plenice shranimo tako, kot je napisano v zgornjih nasvetih. Pokakane pralne plenice in vložke pa najprej temeljito operemo. Kakec lahko s krtačko ter malo marsejskega mila temeljito speremo (če dojenček že jé gosto hrano, ostanke obvezno sperite v školjko in ne v odtok, da se le-ta ne zamaši!!!). Peremo vse skupaj (vložke in pleničke) na 40˚C na najdaljšem programu in sicer predpranje, glavno pranje, dodatno splaknevanje. Pri naših malih ritkah smo prali tako (brez dodatne dezinfekcije, brez kompliciranja) in težav nikoli nismo imeli.

Vložke lahko po potrebi (če imajo rumene madeže) dobro dodatno opremo na 60˚C (če uporabljate sredstvo za dezinfekcijo perila to načeloma ni potrebno). Poleti zaradi sušenja na soncu rumenih madežev praktično ni (glejte sušenje pralnih pleničk). Sonček pa lepo dezinficira perilo. Le v dolgih oblačnih in deževnih dnevih se nam je včasih zgodilo, da na pleničkah ostanejo rumene packe. Ampak to vseeno ne pomeni, da vložek ni čist. Vložek je le obarvan, tako kot ostala naša oblačila če jih po pomoti popackamo (kot npr. ostanki paradižnika, vina, kave na oblekah ki ostanejo na tkanini tudi po več pranjih). Vse bakterije  namreč s pranjem odstranimo.

Sušenje pralnih pleničk in vložkov

Poletje je raj za sušenje in pranje pleničk, zato vam svetujemo, da upoštevate pralno rutino 40˚C, za vse ostalo bo poskrbel sonček. Plenice in vložke izobesite na sonce, pri plenicah pazite, da je notranja (bela – flis) stran na vrhu. PUL čuvajte pred sončnimi žarki. Svetujemo tudi, da ne pustite pleničk cel dan na soncu, sploh poleti, ko je le to močno, saj s tem tudi zaščitite elastike pred uničenjem. Pleničke izobesite na sonce dovolj dolgo da se posušijo in pa da morebitni rumeni madeži izginejo. Sonce poskrbi tudi za dezinfekcijo zato dodatna sredstva niso potrebna. 

Za poletjem prideta tudi jesen in zima, dolgi deževni dnevi pa onemogočajo sušenje pleničk na soncu.Pri Mali Ritki menimo, da pleničk s PUL-om ni dobro sušiti v  sušilnem stroju ali direktno na viru toplote (kaminu, močnemu radiatorju,…). Najbolje, da jih obesite na sušilo blizu vira toplote. Vložke lahko sušite tudi direktno na ne prevročem radiatorju.

Sušenje vložkov v sušilnem stroju: vložke načeloma lahko sušite v sušilnem stroju na nežnem programu, zaradi tega se ne bodo uničili. Težava je, da zaradi sušenja v sušilnem stroju vložki postanejo veliko manj vpojni in bodo zaradi tega zelo hitro spuščali. Če nimate druge možnosti kot sušilni stroj, priporočamo, da vložke delno posušite v stroju in dokončate na zraku.

Največ časa se sicer sušijo bambusovi vložki, ostali (mikrofibra, oglje, konoplja) so dokaj hitro suhi. Najbolj priporočamo sušenje pleničk in vložkov na zraku (izobešene), tako bo življenjska doba pleničk najdaljša.

Drage mamice in atiji!

Nič ne bo narobe in seveda ne bo konec sveta, če kdaj po pomoti operete vaše pleničke s tekočim praškom, ker vam je pravega zmanjkalo, ali če vložke po pomoti date v sušilni stroj, ker se vam je mudilo, zato ni potrebe za paniko J. To je svetovana pralna rutina in priporočamo, da se je čimbolj držite, da bodo vaše pleničke zdržale čim več malih ritk J. Tako da kar pogumno, pralne pleničke niso noben bav bav in ni nobene potrebe po poglobljenih študijah preden se odločite za njihovo uporabo. Vedite, da s tem naredite veliko za okolje in prihodnost male ritke, ki je sedaj (ali pa še bo) pred vami.

 

Vaša Mala Ritka

Product added to wishlist

Naši piškotki ne škodijo, ampak poskrbijo, da košarica, nakupni proces ter ostale funkcionalnosti spletne strani Mala Ritka delujejo brezhibno.

Prosimo, da potrdite uporabo piškotkov in tako nemoteno brskate po spletni strani. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.